Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 Nationalsånger

Kategori: Musik

Det blev en bloggfri vecka pga olika anledningar men nu kör jag igång igen och börjar med världens tio bästa nationalsånger.
 
#10: Portugal - A Portuguesa
 

Portugals sång började användas som marschsång under ett misslyckat uppror 1890 och blev officiell hymn 1910. Låten i sig är inget misslyckande även om Portugals nationalsång börjar ganska trevande och det är först under den pampiga avslutande halvminuten som den blir bra. Det räcker för en tionde plats iaf.
 
#9: Kirgizistan - Kyrgyz Resplilasynyn Mamlekettik Gimni
 
 
 
Kirgizistans fick sin landshymn ett år efter sin självständighet 1991 och är kanske inte den mest välkända men jag upptäckte den under researchen och insåg att den lika gärna kunde varit skriven av John Williams till någon härlig äventyrsfilm.
 
#8: Monaco - Hymne Monégasque
 

Furstendömet Monacos nationalsång är inte heller särskilt välspelad, eller det kanske den är på tivolin runt om i världen. Där skulle den lekfulla hymnen passa väldigt bra iaf. Låten har genomgått många förändringar men började användas av monegaskerna redan 1848.
 
#7: Kina - Yìyǒngjūn Jìnxíngqǔ
 

Likt Kirgizistan så har även Kina en sång som doftar äventyr med en liten orientalisk touch, kanske något för ett Indiana Jones-äventyr i östra Asien. Sången, som på engelska heter March of the Volunteers, skrevs 1934 men blev helt officiell nationalsång först 70 år senare.
 
#6: U.S.A. - The Star-Sprangled Banner
 

Det här är väl kanske den mest kända av alla nationalsånger och ja det är ju en klassiker men det känns som det är tillfällena när den spelas som gör låten bra. Musiken är tagen från en låt skriven för ett brittiskt musiksällskap och texten är hämtad ur en amerikansk jurist/amatörpoets dikt från slutet av 1700-talet respektive början av 1800. Den blev officiell nationalsång 1931.
 
#5: Brasilien - Hino Nacional Brasileiro
 

Jag älskar den ömsom kraftfulla, ömsom försiktiga inledningen efter det blir den lite utdragen kanske men jag gillar lekfullheten som finns genom hela låten. Brasiliens första kejsare Pedro I hade skrivit en egen nationalsång som blev impopulär när han abdikerade 1931 och en ny skrevs av Francisco Manuel da Silva som direkt blev officiell nationalsång och är så än idag.
 
#4: Italien - Il Canto degli Italiani
 

Italiens hymn skrevs redan 1847 men den blev inofficiell nationalsång när Italien blev en republik nästan 100 år senare och den blev officiell först 2005. Även denna hymn har ett kul intro sen kommer inledande frasen "Fratelli l'Italia, d'Italia s'è desta" som jag tycker det är så härligt att sjunga med i när Italien spelar landskamp i fotboll. Låten har sedan en ganska trist refräng som dock avslutas snyggt.
 
#3: Ryssland - Gosudarstvenny Gimn Rossiyskoy Federatsii
 

Nu är vi framme vid tungviktarna och på tredje plats kommer om inte den bästa så åtminstone den tyngsta. Ryssland har bytt nationalsång lite då och då och det var Putin som tog tillbaka den här klassiska nationalhymnen och lät den få en text så sent som 2000. Det gjorde han helt rätt i för Rysslands nygamla nationalsång är så sjukt rysk, på det bästa sättet, och det är väl just representera landet som är nationalsångens uppgift.
 
#2: Frankrike - La Marseillaise
 

Mittendelen av Marseljäsen är bara ganska bra men vad gör det när introt och avslutningen är helt magnifik?! En av de tidigaste nationalsångerna (skrevs 1792 och blev officiell hymn tre år senare) och även en av de bästa. Låten blir ju så klart ännu bättre för att man minns den fantastiska scenen från den fantastiska filmen Casablanca.
 
#1: Kanada - O Canada
 

O Canada, our home and native land! Ja det är det ju inte men varje gång jag hör den sjungas inför någon av Winnipeg Jets matcher så känns det nästan så. Skriven ursprungligen på franska 1880 men det tog 100 år innan den blev Kanadas officiella nationalsång, en alldeles för lång väntan för en utomordentlig nationalsång. O Canada we stand on guard for thee!
 
 
Nationalsångerna finns att avnjuta på bloggens spotifylista

Kommentarer


Kommentera inlägget här: