Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 Nirvanalåtar som INTE är med på Nevermind

Kategori: Musik

Jag och två kompisar har en podcast som ni kan lyssna på här. I senaste avsnittet pratade vi lite om Nirvana och Smells Like Teen Spirits något oväntade popularitet. Efter det tyckte Mikael, en av podcast-deltagarna, att jag skulle göra en lista över bästa Nirvanalåtarna som inte är med på "mainstream"-albumet Nevermind. Här är den listan:
 
#10: Dumb (In Utero)
Fick först inte plats på listan men när jag lyssnade på en till och hör hur Cobains röst går sönder i andra versen så var det omöjligt att inte ha med den.
 
#9: Very Ape (In Utero)
Den nerviga gitarrslingan gör hela låten och det finns ju typ ingen sångare som låter så desperat som Kurt.
 
#8: Sliver (Incesticide)
Melodin är så jäkla glättig i den här låten, påminner nästan om en tidigt-60tals-låt, men Nirvana lyckas ändå få en grunge-touch på den och det blir en härlig kombo.
 
#7: All Apologies (In Utero) 
Avslutningslåten (typ) på bandets tredje och sista album är helt enkelt en riktigt bra låt som återigen visar vilket geni Cobain var.
 
#6: You Know You're Right (Nirvana)
Den sista låten som Cobain skrev och som Nirvana spelade in. Den spelades in bara två månader innan Cobain tog livet av sig men det tog ytterligare 8 år innan den släpptes för allmänheten pga Courtney Love. Mycket bra låt iaf. 
 
#5: About a Girl (Bleach)
Cobain influerades mycket av The Beatles och REM när han försökte sig på att skriva en pop-låt. Det här blev resultatet och ja, han lyckades väldigt bra.
 
#4: Heart-Shaped Box (In Utero)
Kanske Nirvanas bästa riff. Och den refrängen är det inget som helst fel på heller. En rätt sjuk musikvideo av Anton Corbijn finns till låten också.  
 
#3: Where Did You Sleep Last Night (MTV Unplugged in New York)
Visst, det här är en cover men Nirvana gör den så jävla bra så den får nog plats på en framtida topp 10 cover-lista. Under sista delen, när Cobain skriker ut texten börjar man nästan undra om han inte är tidernas bästa sångare. MTV ville att de skulle köra extranummer efter den här låten men Cobain vägrade för han kände att det gick inte att toppa den här låten.
 
#2: Rape Me (In Utero)
En jävligt bra låt helt enkelt. Nirvana ville spela låten på MTV VMA men kanalen sa ifrån och ville ha Smells Like Teen Spirit istället. Efter lite bråk så blev det till slut Lithium som spelades men Cobain började med Rape Me-riffet bara för att skrämma MTV-cheferna. 
 
#1: Pennyroyal Tea (In Utero)
Min favoritlåt med Nirvana, även om man inkluderar Nevermind. Så sorglig och fin på något sätt och framför allt sjukt bra. Unplugged-versionen där Cobain spelar den solo är nog snäppet bättre men "original"-versionen är ruskigt bra den med. Gillar också textraden "Give me a Leonard Cohen afterworld" extra mycket.

Kommentarer

  • JOAKIM! säger:

    Kul lista, min lista (spontant):

    1. Aneurysm
    2. Where Did You Sleep Last Night?
    3. Rape Me
    4. About a Girl
    5. Sliver
    6. Lake of Fire
    7. Negative Creep
    8. Love Buzz
    9. Heart Shaped Box
    10. Serve the Servants

    2013-01-10 | 17:40:49

Kommentera inlägget här: