Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 Batman

Kategori: Film

Jobb och The xx fantastiska konsert satte stopp för gårdagens lista så här kommer en lista över bästa Batmanklippen från 60-talsserien (och filmen) en dag försenad.
 
#10: Kapow!
 
 
En av alla fantastiska fightingscener. Denna gången mot Penguin men som vanligt med högklassig action och traditionsenliga "Kapow!" title cards.
 
#9: Holy Robin!
 
 
Batmans ständige sidekick levererade en hel drös med oförglömliga Holy-repliker. Min favorit är nog "Holy missing relatives". Tycker för övrigt att Joseph Gordon-Levitt åtminstone hade kunnat sagt "Holy roadblocks" i The Dark Knight Rises.
 
#8: Bat swatter
 
 
När Penguin släpper lös tre Lygerianska borrflugor och The Insectiside Batbomb är i batmobilen så får man helt enkelt ta fram the Bat swatter.
 
#7: Laughing gas
 
 
When confronted with Laughing Gas remember to take a Sad Pill!
 
#6: Batman klubbar loss
 
 
Batman visar prov på some serious dance moves! Gillar för övrigt hur Robin nästan lite perverst diggar ute i batmobilen.
 
#5: Killer bee
 
 
Vad du än gör, don't loose your cool när du stöter på ett afrikanskt mördarbi. Plus såklart för varningsskylten.
 
#4: Råttfångaren i Gotham
 
 
Den maskerade hjältetrion är väldigt musikalisk och inte särskilt förtjust i mekaniska färgglada möss. Just play Robin!
 
#3: Some days you just can't get rid of a bomb
 
 
How The Dark Knight Rises should have ended (and almost did). En av de bästa scenerna från Batman: The Movie som jag kan rekommendera alla att se för att få sig ett gott skratt.
 
#2: Batman vs Joker surf battle
 
 
Ett klipp jag återupptäckte igår. Det är så bisarrt så man vet inte vart man ska ta vägen. Hela setuppen är sjuk, specialeffekterna är ju på sin höjd mediokra (om man ska vara snäll), badbyxorna som Batman och Jokern har ovanpå sina vanliga outfits är hysteriska och Jokerns kavvaboonga är jäkligt kul. Batmans Shark Repellent Spray gör också ett framträdande som är ännu viktigare i nästa klipp.
 
#1: Shark Repellent Bat Spray
 
 
Spola fram till ca 6 minuter för en av de mest intensiva actionscenerna någonsin. Jag blir helt mållös av den här scenen, bilderna talar för sig själv. Men ja, hajen sprängs när den landar i vattnet. Hajen sprängs. 'Nuff said.

Topp 10 Låtar av The Beatles

Kategori: Musik

Eftersom min far, ett stort Beatles-fan, fyller år idag så kommer här, dagen till ära, en lista på mina tio favoritlåtar från den klassiska Liverpool-gruppen. The Beatles finns ju inte på Spotify och vissa klipp gick inte att bädda in så klicka på låttitlarna för youtubeklipp
 
#10: Eleanor Rigby (från albumet Revolver)
Den första låten jag gillade med The Beatles, långt innan jag började gilla dem på allvar. Lika mycket George Martins låt som det är Paul McCartneys tack vare hans fina stråkarrangemang som funkar strålande med Pauls fina text. 
 
#9: Come Together (Abbey Road)
Öppningsspåret från mitt favoritalbum med Beatles. Den basgången är ju helt fantastiskt. Upptäckte nu också att Come Together är på plats nio även på Rolling Stone's lista över de bästa Beatles-låtarna.
 
#8: A Day in the Life (Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band)
Under den andra halvan av Beatles karriär så skrev sällan McCartney och Lennon låtarna tillsammans även bådas namn står som låtskrivare. I A Day in the Life så skrev de sina delar av låten separat så det blir egentligen två låtar i en och även om jag gillar Lennons del bättre så passar de olika delarna perfekt tillsammans.
 
#7: Love You To (Revolver)
George Harrison skrev inte jättemånga låtar för The Beatles men de flesta han skrev är riktigt bra. Det här var första låten som de på riktigt använde sig av sina indiska influenser så det finns sitar och tabla and what have you med i låten. Väldigt indiskt men med en Beatles-touch.
 
#6: Helter Skelter (White Album)
Paul McCartneys bästa låt och kanske en av de första hårdrockslåtarna. Inte särskilt Beatles-ig låt men jag gillar hur tung och noisy den är.
 
#5: Lucy in the Sky with Diamonds (Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band)
LSD-låten, Lennon dementerade dock detta men McCartney bekräftar det och ja om man lyssnar på texten så känns den ju jäkligt trippad alltså. Väldigt bra låt vilket fall som helst, jag älskar den inledande orgeln.
 
#4: Something (Abbey Road)
Finns inte så mycket att säga mer än att detta är en fantastiskt vacker kärlekssång signerad Harrison. För övrigt den näst mest coverade Beatles efter Yesterday.
 
#3: I Am the Walrus (Magical Mystery Tour)
Den låt som fick mig att upptäcka att The Beatles ju är riktigt jäkla bra. En skruvad text där den tredje versen bara är massa nonsens som Lennon skrev bara för att förbrylla alla som var besatta av att tolka allt Beatles skrev. Genialiskt.
 
Och så har vi Harrison igen med hans bästa låt. Fruktansvärt bra låt med briljante Eric Clapton som inlånad lead guitarrist. 
 
John Lennon är min favorit-Beatle och han står även för min favoritlåt med dem. Låten innehåler bara 12 ord men det är den enorma tyngden i låten som gör den så sjukt bra framförallt när den ökar och ökar i intensitet för att sen ta abrupt slut.

Topp 10 Musikduos innehållande en kvinna och en man

Kategori: Musik

Det känns som tjej/kille-duon blir allt vanligare och många av dem är väldigt bra. Har under en längre tid tänkt ranka min favoriter bland just denna sortens konstellation och nu är det dags. Vissa av akterna som jag tar upp har oftast musiker som joinar på scen men i grunden så är alla dessa duos med endast en kille och en tjej:
 
#10: Cults
Brian Oblivion och Madeline Follin från New York släppte sitt debutalbum ifjol och det är väldigt trevlig indie pop som jag upptäckte först i år faktiskt.
 
Favortlåt: Go Outside
 
#9: Handsome Furs
Dan Boeckner är mest känd som frontfigur för numera nedlagda Wolf Parade. Samtidigt som han hade den gruppen så hann han släppa tre album med sin fru, Alexei Perry, under namnet Handsom Furs. "Electro punk" ägnade de sig åt och det gjorde de riktigt bra.
 
Favoritlåt: When I Get Back
 
#8: The Swell Season
Alla som har sett filmen Once vet ju att den innehåller fantastisk musik och det här är duon som både spelar musiken och huvudrollerna i filmen. Glen Hansard och Marketa Irglova, som även var ett par under en tid, vann en oscar för bästa låt för Falling Slowly från Once, väldigt välförtjänt.
 
Favoritlåt: Lies
 
#7: Blood Red Shoes
Brighton-duon, bestående av Laura-Mary Carter och Steven Ansell, spelar en rock som bara blir bättre och bättre för varje album. Tredje albumet kom i år och är riktigt bra. Hade även äran att se duon tidigare i år efter att vunnit biljetter på quiz.
 
Favoritlåt: Lost Kids
 
#6: Crystal Castles
Crystal Castles håller jag fortfarande på att upptäcka lite men har upptäckt dem tillräckligt för att de ska ta en plats på denna lista. Precis som Handsome Furs så kommer Crystal Castles från Kanada (Kanada känns jäkligt heta i musikbranschen nu för tiden) och det är Ethan Kath som står för musiken medan Alice Gass sjunger och skriver texter.
 
Favoritlåt: Air War
 
#5: The Kills
Alisson Mosshart, eller VV som hon kallar sig när hon frontar The Kills, är kanske världens coolaste tjej och hon är grym som sångare, uppbackad av James "Hotel" Hince, i den här duon. Det räcker för att den här UK/USA-konstellationen ska få vara med på listan.
 
Favoritlåt: Future Starts Slow
 
#4: Beach House
Dreampop när den är som bäst. Victoria Legrand har en väldigt säregen och fantastiskt röst och tillsammans med Alex Scally gör hon ljuv musik från Baltimore.
 
Favoritlåt: Zebra
 
#3: Sleigh Bells
Noisepop-duon från New York, med Alexis Krauss på sång och Derek Miller på gitarr, är grymt coola och ruskigt tunga och bra. Mycket bra peppmusik. Andra albumet kom i år och det följer samma oväsenfyllda bana som debuten.
 
Favoritlåt: Infinity Guitars
 
#2: The Knife
Göteborgarna och syskonen Karin Dreijer Andersson och Olof Dreijer är kanske det bästa Sverige har att erbjuda i musikväg. Deras album Silent Shout är absolut i toppen över album som släppts detta millenium. Väntar med enorm spänning inför deras nästa skiva som kommer nån gång till våren.
 
Favoritlåt: We Share Our Mothers Health
 
#1: The White Stripes

Tjej/kille-duornas tjej/kille-duo! Jack och Meg White bildar en av mina absoluta favoritgrupper så det är ju självklart att de ska toppa denna lista. Nu blir det ju bara svårt att välja en favoritlåt men den låt som har blivit så sjukt söndertjatad av fulla fotbollsfans och dito tonårstjejer (där förmodligen varken eller vet vilka White Stripes är) är fortfarande lika bra som första gången jag hörde den och är lätt topp 3 om jag skulle lista bästa låtarna sedan 2000.
 
Favoritlåt: Seven Nation Army
 
 
Och alla "favoritlåtar" finns på bloggens spotifylista!
 

Topp 5 snyggaste och fulaste CL-tröjorna

Kategori: sport

Nästsista omgången i Champions League-fotbollens gruppspel startar idag med stormatcher som Nordsjälland - Sjachtar Donetsk och Cluj - Braga. På grund av detta tänkte jag ta tillfället i akt och ranka de fulaste och snyggaste hemmatröjorna i europafotbollens "finrum". Jag är inte direkt någon modeexpert så trender och sånt som är inne just nu är inget jag har superkoll på utan det här är bara de tröjor jag tycker ser snygga respektive fula ut.
 
Fulast #5: Borussia Dortmund
Dortmunds tröjor ser ut som en urblekt Häcken-tröja. Ränder är ofta snyggt men jag förstår inte riktigt de konstiga detaljerna på ränderna i denna tröja och gulfärgen känns inte rätt.

Snyggast #5: Real Madrid
Madrids helvita tröjor har alltid varit fantastiskt stilrena. I år har de lagt till lite svarta detaljer vilket drar ner betyget lite. Ser ut som Tysklands tröjor numera. Fortfarande snygg tröja dock.
 
Fulast #4: Anderlecht
Återigen är det färgen som förstör och det vita sträcket över bröstet känns bara överflödigt. Får av någon anledning en känsla av en internetsida från 90-talet och det är inget bra betyg.
 
Snyggast #4: Málaga
Det här ju Argentinas tröja egentligen men vad spelar det för roll. Fantastisk snygg! snygga ränder, snygg blåfärg och diskret reklam som inte stör.
 
Fulast #3: Cluj
På tal om reklam. I grunden är rumänska Clujs tröja en ganska intetsägande tröja, tråkig modell och rätt trist rödfärg, men det är den fruktansvärda reklamen som ger den en plats på listan.
 
Snyggast #3: Arsenal
Jag har alltid gillat Londonlagets tröjor men det har känts som något har saknats. Fram till nu. De blå detaljerna och ränderna på ärmarna fulländar tröjan.
 
Fulast #2: Montpellier
Har lite samma modell som Arsenal men är inte ens i närheten att lyckas lika bra. Förutom att färgerna och tröjan i sig inte funkar så har den likt Cluj problem med gräslig reklam.
 
Snyggast #2: Manchester City
Helt underbar blåfärg! Enkelhet är oftast bra och det är det sannerligen i Citys fall. Snygg krage och snyggt med allt tryck i svart t o m klubbemblemet.
 
Fulast #1: Lille
Kollar man på Lilles tröja nerifrån och upp så tänker man först att det är en åtminstone godkänd tröja. Sen när man kommer man upp till kragen och undrar vad fan som hände. Alltså den där mörkblå/svarta fejkade v-ringningen är nog det fulaste jag sett på en fotbollströja hitom Hull Citys tigerränder 93
 
Snyggast #1: Paris Saint-Germain
Älskar PSG's tröja! Sjukt snygg mörkblå färg och ränderna, som kanske känns lite konstiga till en början, känns helt rätt. Väldigt passande tröja för Paris och den ger lite återuprättelse för det franska fotbollsmodet efter Lilles och Montpelliers gräsliga tröjor.
 
Bonus! Största nedköp (lag som brukar ha snygga tröjor men i år gått ner sig men ändå klarar sig från fullistan):
 
#3: AC Milan
Milans rödsvarta tröjor brukar alltid vara snygga men här har adidas tagit fram någon konstig modell som ser helt uppfuckad ut.
 
#2: Manchester United
United har alltid snygga helröda tröjor. Synd bara att de använde sig av vaxdukar när de gjorde årets upplaga.
 
#1: FC Barcelona
Var är ränderna?? Barcelonas fina färgkombination har ju alltid funkat i randig form så varför ta fram en sådan här märklig design? Den är inte lika ful som deras bortaställ iaf.
 
För övrigt hoppas jag Sjachtar tar hem den där jävla Champions!
 

Topp 10 Sommarlåtar

Kategori: Musik

Höll på glömma dagens lista så slänger ihop en så här strax innan midnatt. Det är snart december och vinterkylan gör sig mer och mer påmind, vad passar då bättre än en lista över de 10 bästa låtarna med ordet sommar (eller summer då) i titeln?!
 
#10: Bryan Adams - Summer of '69
Säga vad man vill om Bryan Adams och den här låten men den är ju ändå bra och som nån sa så om Bruce Springsteen hade skrivit den så hade den varit klassat som ett mästerverk.
 
#9: The Cave Singers - Summer Light
Amerikanska folkrockarna från Seattle har här en mysig somrig låt från deras andra platta.
 
#8: Wild Nothing - Summer Holiday
Jag missade när Jack Tatum's dream pop-projekt Wild Nothing var här förra veckan så jag för nöja mig med att lyssna på hans härliga sommarlåt på iTunes istället.
 
#7: Blue Cheer - Summertime Blues
Blue Cheer var lite av hårdrockens, kanske framförallt stoner rockens, förfäder och den här Eddie Cochran-covern från 1968 anses ibland vara den första hårdrockslåten.
 
#6: Yeasayer - Waiting for the Summer
Yeasayer ska jag se live tämligen snart, tveksamt om de kommer spela denna låt från deras första skiva dock. Däremot är den ganska signifikativ för Yeasayer och då är det ju såklart bra.
 
#5: The Drums - Saddest Summer
En mycket poppig låt från mycket poppiga The Drums första EP. Trots namnet och att den handlar om en sommarromans som inte går så bra så blir jag väldigt glad av den.
 
#4: Håkan Hellström - En Midsommarnattsdröm
En av Håkans bästa kanske som ger dels en känsla av sommar och dels en känsla av Canned Heats Going Up the Country. Ingen dålig blandning.
 
#3: Animal Collective - Summertime Clothes
Ok, jag är lite småbesatt av Animal Collective efter tisdagens spelning men den här låten om en överdrivet varm sommardag är ju helt fantastisk.
 
#2: Queens of the Stone Age - Feel Good Hit of the Summer
Det är ju bara titeln som har något med sommaren att göra egentligen, texten innehåller bara namn på olika sorters narkotika, men den är mitt sommar-anthem och kriteriet för listan är att titeln har med ordet sommar så självklart kommer den högt upp.
 
#1: The Lovin' Spoonful - Summer in the City
Tänkte ha denna lite tidigare på listan men så lyssnade jag på den igen och insåg hur jävla bra den är så nåt annat än förstaplatsen för den här gamla 60-talsdängan kändes bara fel helt enkelt.
 
Listan på Spotify (subscriba för alla musiklistor som görs här på bloggen kommer upp där i framtiden
 

Topp 10 Påvenamn

Kategori: Allmänt

I bloggens första lista så kom den gamle påven Leo X på tal vilket fick mig att tänka på vilka som är de bästa påvenamnen. Jag har bara gått på själva namnet och inte siffran så än hur coolt just Leo X är som namn så håller inte Leo måttet för denna lista. Det gör däremot dessa 10 (Obs namnen är tagna från engelska wikipedia så det är den engelska stavningen som gäller mest för att det blev roligare så)
 
#10. Agapetus
Det har funnits två Agapetus, den första satt 535-536 och den andra mellan 946-955. Det finns inte särskilt mycket att säga om någon av dem mer än att de hade ett roligt namn och att Agapetus I ser ut lite som Björn Ranelid.
 
 
#9. Eusebius
Eusebius var påve i några månader 309 eller 310 och hade en del problem under den korta tiden. Han tar plats på den här listan bara för att han för tankarna till den klassiska portugisiska fotbollspelaren Eusébio.
 
#8. Innocent
Det har funnits hela tretton påvar med namnet Innocent, den första var påve 401-417 och nummer XIII mellan 1724-1729. Många prominenta påvar har burit namnet och den mest prominenta verkar vara trean, en handelskraftig påve som startade massa korståg och härjade. Man ser ju på honom att han var en stor man, den hatten alltså!
 
 
#7. Dionysius
Dionysius var påve mellan 259-268 och var den första som inte var en martyr. Tycker det är lite roligt att han tar namnet från fylleguden Dionysus i grekisk mytologi.
 
#6. Telesphorus
En av de tidiga påvarna, den åttonde för att vara exakt (hur exakt något som hände för 2000 år sedan nu kan vara). Mellan typ 126 och typ 137 var han påve innan han gick en "glorious martyrdom" till mötes. Namnet fick han från en ledsen dvärg i den grekiska mytologin.
 
 
#5. Zephyrinus
Sankt Zephyrinus var påve mellan 199 och 217, under den tiden så förbjöd den romerska kejsaren folk att konvertera till kristendomen så han kan inte haft det så lätt. Hans sjukt coola namn låter som en boss i något Final Fantasy-spel eller dylikt.
 
#4. Lando
Papa Lando var påve i ca ett halvår från 913-914, mycket mer finns inte att säga. Men han heter Lando! Lando Calrissian har samma namn som en gammal påve! Coolt.
 
#3. Anacletus
Jag vet inte om jag bara har ett dirty mind men Anacletus låter väldigt, väldigt snuskigt. Den tredje påven genom tiderna satt mellan 79-92. Namnet är för övrigt grekiska för "one who has been called back" och jag vet inte om det gör namnet värre eller inte.
 
#2. Boniface
Det har funnits nio påvar med supernamnet Boniface (Bonifäjs) men den mest minnesvärda verkar vara Boniface VIII som satt mellan 1294-1303. Han var framförallt i fejd med den franska kungen Philip IV och hann även med att namnge en bitchslap (Bonifaces fiende Sciarra Colonna bitchslappade honom under en dispyt i Anagni som är hågkommen som "The Anagni Slap"). Efter det slogs han nästan till döds men det var inte förrän någon månad senare som han dog av njursten och "humiliation" alternativt tog självmord genom att försöka äta sin egen arm och dunka huvudet i väggen. That's Boniface for ya!
 
#1. Hilarius

Well, that's just hilarious. Hilarius gjorde väl inte så mycket väsen av sig under sin tid som påve 461-468 men han hade iaf det bästa namnet. Ett ganska signifikativt namn för hela påvedömet tycker jag för är inte påvar med deras kläder, accessoarer och religion helt enkelt skrattretande och hilarious. Hilarius själv verkade iaf inte riktigt se det roliga i att vara påve.
 

Topp 10 Epic Rap Battles of History

Kategori: Musik

Epic Rap Battle of History är bland det mest brilljanta som finns på youtube. NicePeter och EpicLloyd har skapat serien och spelar själv de flesta historiska och fiktiva karaktärerna. Det har kommit tjugofyra avsnitt och här är mina tio favoriter:
 
#10. Justin Bieber vs. Ludwig van Beethoven
 
 
En bra match up mellan dåtidens underbarn mot nutidens "underbarn".
 
Bästa textrad: You wanna be a little white Usher? Here show them to their seats
 
#9. Dr. Seuss vs. William Shakespeare
 
 
Shakespeare tar sig an Dr Seuss karaktärer och det är tack vare den äldre författaren som den här kommer med på listan, framför allt pga hans andra vers.
 
Bästa textrad: 
I'm switching up my styles like The Beatles with my pieces
Each is such a wonder with a plethora of features
You're pathetically predictable you think your new book 
Might include a trisyballic meter and some ghetto muppet creatures
The bard is in the building, It's a castle, I'm a boss
I bet I'm parliment, I'm positive I'm killing it
I'm iller than the plague I never caught or cholera
A baller baller on some cricket bowler business while you're sitting on the bleachers
PÅ 14 SEKUNDER!!
 
#8. Cleopatra vs. Marilyn Monroe
 
 
Ett av väldigt få kvinnliga rap battles. När man tänker efter så är ju Monroe och Cleopatra ganska lika varandra ändå om än från helt olika tider.
 
Bästa textrad: You still got no children after your third marriage you lost so many babies we should call you Miss Carriage
 
#7. Darth Vader vs. Adolf Hitler
 
 
Det andra ERB:et som gjordes och det som gjorde serien populär. Har även fått en del två men jag tycker första slaget är bättre.
 
Bästa textrad: So many dudes been with your mom who even knows if I'm your father
 
#6. Gandalf vs. Dumbledore
 
 
Battle of the great wizards! Så klart massa fantastiska referenser till böckerna så det blir nog roligare om man läst dem.
 
Bästa textrad: Do not take me for some conjuror of cheap tricks, I don't give a Fawkes about your order of Phoenix
 
#5. Mario Bros vs. Wright Bros
 
 
Kul med två mot två, kul med Mario och kul med Rhett & Link som Wright brothers
 
Bästa textrad: You shoulda woulda coulda come to lose an extra life so just dudda dudda dudda back down in your pipe
 
#4. Michael Jackson vs. Elvis Presley
 
 
King of pop vs King of rock. Gillar hur de både gestaltas som unga och gamla.
 
Bästa textrad: I'm bad, I'm a smooth criminal, better face up call, me Ed Sullivan shoot you from the waist up
 
#3. Steve Jobs vs. Bill Gates
 
 
Kanske den musikaliskt bästa i serien. Massa roliga datareferenser dessutom och NicePeter gör en fantastisk Steve Jobs.
 
Bästa textrad: You will never ever catch a virus on an apple/well you can still afford a doctor if you bought a PC
 
#2. Master Chief vs. Leonidas
 
 
Oftast finns det någon slags koppling mellan kombatanterna men ibland möts en sci-fi-tvspelskaraktär och en spartansk krigare. Och det blir jäkligt bra.
 
Bästa textrad: 300 asses need a kicking, give more teabags than Lipton.
 
#1. Albert Einstein vs. Stephen Hawking
 
 
Jag gillar nog andra säsongen mer än första, allt har blivit proffsigare, men inget slår Einsten mot Hawking än så länge. Bara att Hawking kör med autotune är genialiskt. Svårt att välja en line bland alla bra men...
 
Bästa textrad: I'm as dope as two rappers, you better be scared, 'cause that means Albert E = M C Squared

Topp 10 Disney Classics

Kategori: Film

Den femtioandra Disneyklassikern, Wreck-It Ralph, är en film jag ser fram emot. Som tvspels-entusiast så ska det bli kul att se en animerad film som handlar om just det och som dessutom har med massa klassiska spelkaraktärer i filmen. Den kommer inte till Sverige förrän februari nästa år men den gick upp på bio i USA redan förra veckan.
Därför blir dagens lista i Disneys tecken. Förra hösten bestämde jag mig för att ta mig genom alla 51 Classics, ibland var det mediokert, ibland var det outhärdligt men det finns trots allt en del guldkorn. Jag gjorde en sammanfattning av varje film som du, om du har extremt lite att göra, kan läsa på min gamla, och förmodligen nedlagda, blogg. Vad jag inte gjorde var en topp 10-lista över de bästa filmerna så här kommer den:
 
#10. Fantasia
Ett spänande och lyckat experiment från Disney. Vackert animerad till fin klassisk musik. Plus för den läskiga djävulen i sista delen av filmen.
 
#9. Beauty and the Beast
Starten på det stora 90-talet för Disney (eller det började väl egentligen 89 med Lilla Sjöjungfrun). En väldigt fin film som jag nästan grät till av någon anledning. 
 
#8. Pinocchio

Den andra klassikern som jag håller lite högre än Snövit. En bra, lite skruvad och rätt hemsk film. Kom ihåg att jag blev ganska rädd för den när jag var liten och, ja, när alla barnen blir förvandlade till åsnor är ganska läskigt. 
 
#7. The Lion King

Den här var nog största favoriten när jag var åtta år och även om den inte åldrats lika bra som nummer ett på denna lista (som var min andra favorit som liten) så håller den fortfarande hög klass.
 
#6. The Jungle Book

En klassisker som kanske är lite söndertjatad för delen som visas på jul men utöver den biten så är det en riktigt bra film. Rolig och full av liv men ändå innehållandes ett mörker och djup.
 
#5. Winnie the Pooh
Nu pratar jag alltså om den senaste Nalle Puh-filmen och inte den som kom på 70-talet. Den nya är väldigt fin och gullig och varm och mysig. Jag mådde väldigt bra när jag såg den och det är ett bra betyg tycker jag.
 
#4. The Hunchback of Notre Dame
Åh vad jag önskar att jag kunde säga att denna är nummer ett. Jag får gåshud bara jag tänker på inledande musiknumret och stora delar av filmen är det bästa av alla Disneyklassiker. Tyvärr så förstörs den av humorn, filmens komiska inslag i form av de tre stenfigurerna är bara tråkiga och malplacerad. Synd på en så bra film.
 
#3. The Emperor's New Groove
The Emperor's New Groove är nog den film jag skrattade mest åt när jag tittade genom alla 51 filmer. Inte så Disney-ig humor och det är väl kanske därför jag gillade den så mycket. Filmen i övrigt är helt ok också.
 
#2. The Great Mouse Detective
The Great Mouse Detective, eller Mästerdetektiven Basil Mus som den heter på svenska, är en underbar version av Sherlock Holmes. Den har härliga karaktärer, en härlig dos humor, en underbar skurk och en spännande avslutning. En riktigt bra film som tyvärr känns lite bortglömd bland Disneyklassikerna.
 
#1. Aladdin
Jag älskade Aladdin när jag var liten och jag gillar den nästan lika mycket i vuxen ålder. Den har ju allt som gör en Disneyfilm och framförallt har den Anden, som gör sig bäst på originalspråket med Robin Williams som röstskådespelare.
 

BONUS! Topp 5 sämsta Disneyklassikerna:
 
#5. The Sword in the Stone
En fruktansvärd tråkig film där det inte händer någonting förrän den är slut typ.
 
#4. Melody Time/Fun and Fancy Free/Make Mine Music/Three Caballeros/Saludos Amigos
Alla dessa segment-filmer som Disney gjorde på 40-talet när de hade dåligt med folk och pengar under WW2. Alla är typ lika dåliga.
 
#3. Home on the Range
Den här filmen är så fruktansvärt fult animerad. Dessutom är den är riktigt tråkig på alla sätt. 
 
#2. The Black Cauldron
En helt bedrövlig film med kanske världens värsta karaktär vid namn Gurgi. Får rysningar obehag när jag tänker på honom.
 
#1. Dinosaur
Den absolut sämsta Disney-filmen! Gräsligt dataanimerad, hemskt tråkiga karaktärer och verkligen ingenting av värde.

Topp 10 Låtar med skådespelare som titel

Kategori: Musik

Så kommer den omtalade musiklistan. Den består kort och gott av låtar vars titel är densamma som en skådespelares namn. Bara låttitlar där en skådespelares för och efternamn är med räknas och inga övriga ord får vara med i titeln så låtar som Jens Lekmans Waiting for Kirsten (om Kirsten Dunst) går bort. Så här är de tio bästa skådespelarlåtarna:
 
Jag drar igång listan med en mysig liten låt som jag upptäckte när jag researchade inför den här listan. Protestsångaren Billy Bragg (som spelade på Way Out West i somras) har teamat upp med fantastiska Wilco (också på WOW i somras) för en trio skivor mellan 1998-2012. Den här låten om den svenska skådespelerskan kommer från första delen av Mermaid Avenue 
 
Damon Albarn och Jamie Hewletts virtuella hip hop/elektroband har två låtar med på listan. Den här låten, som kommer från deras D-Sides-samling, är den mindre kända om skådespelaren som är mest känd för att ha åkt golfbil på fyllan i Stockholm (och diverse klassiska filmroller då)
 
Under researchen så upptäckte jag detta band och det var inte helt otrevligt. Amerikansk electropop-duo som släppte sin första och enda skiva 2003 från vilken låten om Gone With the Wind-stjärnan är hämtad.
 
Barbra Streisand var väl lite av vintern 2010:s Gangnam Style, dock utan tillhörande dans då. Låten kan man säga vad man vill om, det är ju ingen stor låt men den är ändå medryckande och jag gillar den för vad den är. Barbra Streisand gillar jag mest för att jag komemr att tänka på det fantastiska South Park-avsnittet med Mecha-Streisand.  
 
Den här låten upptäckte jag också nu när jag letade skådis-låtar men jag kom på att jag faktiskt hört den förut, live t o m. John Grant var förband åt vilka det nu var, kanske Midlake (det finns en liten möjlighet att jag faktiskt inte sett honom överhuvudtaget). Den här låten om Sigourney Weaver, och andra skådespelerskor, kommer jag ihåg iaf och jag gillar den.
 
Mika känns väl mer som en glädjespridare än en bra artist men han är ju onekligen bra på det han gör. Grace Kelly är det svårt att inte bli glad av mer finns egentligen inte att säga om låten.
 
Allo Darlin' är ett indiepop-band som nästan är lite för söta för sitt eget bästa, i lagom doser är de riktigt bra iaf. Woody Allen är ännu en gullig twee pop-låt från Londongruppen i vilken de även hinner med att nämna Ingmar Bergman och Max von Sydow.
 
Gorillaz andra låt på listan och kanske den mest kända skådespelar-låten, kom ihåg att den gick nonstop på MTV i början av 2000-talet då MTV fortfarande spelade musik. Även om de aldrig sjunger "Clint Eastwood" så kommer textraden "I've got sunshine in a bag" från klassiska Clintan-rullen The Good, the Bad and the Ugly.
 
Franska electropop-bandet M83 släppte ifjol ett mycket bra dubbelalbum med en ännu bättre albumtitel, Hurry Up, We're Dreaming. Även om jag inte lyssnat överdrivet mycket på M83 så känns Steve McQueen väldigt signifikativ för bandet. Fint och pampigt.
 
Apropå bra namn, Does It Offend You, Yeah? är ett av mina favoritbandnamn (bör nog bli en lista på det framöver) och det blev ännu bättre när jag fick reda på att det var hämtat från brittiska The Office. Låten, som kommer från deras andra album, är ruskigt bra och ett bra prov på deras dancepunk. Låten innehåller också ett inom popmusik välanvänt drumbreak som kallas Yeah! Woo! Lite av musikvärldens Willhelm Scream typ.
 
 
Sådärja, första musiklistan avklarad. Ny lista på söndag, vad den handlar om vet jag inte än.

Topp 10 Amerikanska presidenters ansiktshår

Kategori: Allmänt

Jag sa att det nog skulle bli en musiklista men med tanke på att det är val i USA idag så ska vi kolla tillbaka på lite tidigare presidenter och framförallt på deras skägg och mustascher. Bland USA's 44 presidenter så hittar man inte jättemånga skäggväxter och det är sorgligt att se att det inte ens funnits en liten moppemusch i the oval office på snart 100 år. Snälla Mr. Obama och Mr. Romney, oavsett vem er som vinner idag så kan väl den som går segrande ur valet börja odla ett härligt helskägg? Tack på förhand.
Nåväl, nu kollar vi in de 10 bästa ansiktsbehåringarna bland amerikanska presidenter:
 
#10. Grover Cleveland
 
 
Grover Cleveland var USA's 22:a och 24:a president vilket gör honom till den enda presidenten som suttit som president i två icke efterföljande perioder. Han var president mellan 1885-1889 och 1893-1897. I övrigt gjorde han inte så jäkla mycket som är värt att nämna. Vi ser honom här i en ganska simpel mustasch som ger honom tiondeplatsen på denna lista.
 
#9. Ulysses S. Grant
 
 
President nummer 18 som satt mellan 1869-1877. Är väl kanske mer känd för sin roll som ledare för nordsidan under inbördeskriget. Under sin presidenttid jobbade han på bra för mänskliga rättigheter och gjorde mycket för den afro-amerikanska delen av USA. En bra snubbe helt enkelt med ett ganska mysigt helskägg och visst påminner han lite, lite om Zach Galafianakis?
 
#8. Benjamin Harrison
 
 
Killen som klämde sig mellan Clevelands mandatperioder alltså president nummer 23, 1889-1893. Det finns väldigt lite att säga om honom så det får räcka med att kolla på hans härligt yviga skägg istället.
 
#7. James A. Garfield
 
 
Den 20e presidenten är också, efter William Henry Harrison, den som suttit kortast på posten. Garfield fick bara vara president i 200 dagar under 1881 innan han dog i september till följd av att ha blivit skjuten av Charles Guiteau två månader tidigare. Jäkligt hård snubbe med andra ord och han har ju sannerligen ett skägg som matchar hårdheten.
 
#6. Theodore Roosevelt
 
 
Teddy Roosevelt var den 26e presidenten i USA och den andra mustaschen på denna lista. Han satt mellan 1901-1909 och är den yngsta presidenten någonsin med sina knappa 43 år. Så vitt jag kan förstå så var, och är, han en hyllad president. Jag tänker mest på Don Rosa's Kalle Anka-serie där han figurerar med Joakim von Anka under byggandet av Panama-kanalen. Roosevelt är också mannen som teddybjörnen är namngiven efter.
 
#5. William Howard Taft
 
 
Taft tog över efter Roosevelt och blev den 27e presidenten, 1909-1913. Han levde mycket på sin föregångares popularitet och gjorde en del bra saker men är väl inte så väldigt ihågkommen ändå. Kan nämna att hans officiella presidentporträtt målades av Anders Zorn. Han är i alla fall den senaste presidenten att ha skägg eller mustasch. Och vilken mustasch sen, utan tvekan den bästa presidentmustaschen.
 
#4. Rutherford B. Hayes
 
 
Presidenten utan mun! Nummer 19 i ordningen, 1877-1881. Heyes är också en ganska anonym president, hans största bedrift var typ att han fixade telefon till Vita huset. Är också känd för att haft en tråkig fru (hon vägrade servera alkohol i Vita huset och kallades därefter "Lemonade Lucy") Hans skägg får däremot aldrig falla i glömska.
 
#3. Abraham Lincoln
 
 
Abraham Lincoln känner vi ju alla till, det var ju han som dödade vampyrer och så. Han var också USA's 16e president från 1861 fram till det att John Wilkes Booth sköt ihjäl honom 1865. Finns ju mycket att säga om Honest Abe men framförallt ledde han USA under inbördeskriget och fick slut på slaveriet. Well done! Hans skägg är väl mer ikoniskt än snyggt men man tänker ju direkt på skägg när man tänker på Lincoln.
 
#2. Martin Van Buren
 
 
Van Buren var den 8e amerikanska presidenten och både den första att födas som amerikansk medborgare och den första som inte härstammade från Storbritannien eller Irland (han var av holländsk härkomst). Förmodligen mest känd för att ha gett namn åt Seinfeld-avsnittet, och gänget i avsnittet, The Van Buren Boys. Kanske lite kontroversiellt att ha med Van Buren på listan då han varken har helskägg eller mustasch men de där galna polisongerna kunde jag inte lämna utanför listan.
 
#1. Chester A. Arthur
 
 
Vilken fantastisk polisong-mustasch-kombination! Arthur var den 21a amerikanska presidenten mellan 1881-1885 (andra halvan av 1800-talet var verkligen en fin tid för presidenter och skäggväxt). Chester gjorde ett gediget jobb i Vita huset utan att kanske utmärka sig på något speciellt sätt. Jag känner att han inte behövde det, hans ansiktshår är utmärkande nog och sannerligen en värdig etta på denna lista.
 
 
Nästa lista kommer nog på torsdag, tänkte åtminstone försöka köra en lista på tisdag, torsdag och söndag. På återseende.

Topp 10 Martin Luthers teser

Kategori: Allmänt

 
Ok, det känns ganska jobbigt att börja med en sådan här skitlista men kan bara bli bättre framöver. Lite bakgrundsfakta kanske.
Martin Luther alltså, enligt bilden ser han ut att ha varit en rätt dryg snubbe, känns som han hade varit en internetmobbare om han levt idag. Hur som helst så levde han mellan 1483 och 1546 och var teolog, präst och viktig inom reformationen. Han breakade när han 1517 spikade upp sina 95 teser på kyrkan i Wittenberg. Han gjorde detta för att han hade tröttnat på girigheten inom kyrkan där folk köpte "avlat", som är nån slags befrielse från sina synder, till höger och vänster vilket ledde till att det var pengar och inte tro som var det viktiga inom kristendomen. Vill bara tillägga att Martin spårade på ålderns höst och blev en aning för mycket antisemitisk och ansåg att man skulle ta deras pengar och förstöra deras hem. Känns det inte för övrigt som folk som spårar när de blir gamla ofta får en släng av antisemitsm? Hur kommer det sig?
 
Nog om det, nu till första listan. De 95 teserna hör ju ihop så det var ganska svårt att välja ut 10 stycken då de lätt tas ur sitt sammanhang, hur jag valde vet jag inte riktigt men dessa är de 10 som sticker ut lite extra.
 
#10: 95. och inte låta sig invaggas i falsk andlig säkerhet utan snarare lita på att få träda in i himlen genom många bedrövelser.
 
På tionde plats hittar vi den avslutande tesen. Att lita på att det finns en himmel att träda in i är en bedrövelse i sig känner jag.
 
#9: 27. De som säger att själen flyger ut (ur skärselden) i samma ögonblick som pengarna klingar i bössan, förkunnar människoläror.
 
Nu är han inne på det här med girigheten, mest riktat mot Johann Tetzel som var nån preacher som påven Leo X gillade (måste vara topp 3 Påvenamn! Framtida lista månne?)
 
#8: 29. Vem vet huruvida alla själar i skärselden vill bli friköpta? Så ska ju till exempel inte ha varit fallet med den helige Severinus och den helige Paschalis.
 
Jag vet inte vilka Severinus och Paschalis var men jag hoppas att det var en härlig duo som kanske stod för underhållningen på kyrkans personalfester.
 
#7: 62. Kyrkans sanna skatt är det allra heligaste evangeliet om Guds härlighet och nåd.
 
Apropå härlig så tycker jag det är något kul med formuleringen "Guds härlighet"
 
#6: 50. Man ska lära de kristna: Om påven kände till avlatspredikanternas utpressningsmetoder, skulle han hellre se att Peterskyrkan lades i aska än att den byggdes med hans fårs skinn, kött och ben.
 
Seriöst, vem skulle inte vilja se en kyrka byggd på påvens fårs skinn kött och ben?
 
#5: 7. Gud förlåter över huvud taget aldrig någons skuld utan att samtidigt göra honom ödmjukt undergiven sin ställföreträdare prästen.
 
Gud låter väldigt tjurig i den här tesen.
 
#4: 11. Läran att ett kyrkligt botstraff kan förvandlas till ett skärseldsstraff är ett ogräs som måste ha såtts medan biskoparna sov.
 
Martin kanske inte var superhet på det här med metaforer men han försöker iaf.
 
#3: 73. Liksom påven med rätta slungar sin bannstråle mot dem som skadar handeln med avlater,

"Slungar sin bannstråle" så fantastiskt det låter. Borde inte det för övrigt vara en gångbar sägning för moderatorer på forum på nätet när folk ska bannas
 
#2: 3. Det syftar inte heller bara på en inre bättring, för en sådan är inget värd om den inte tar sig yttre uttryck i olika former av "köttets dödande".
 
Han gick ut ganska hårt, redan i tredje tesen tar han upp chockerande uttryck som "köttets dödande" vad nu det betyder i sammanhanget.
 
#1: 75. Det är vansinne att mena att den påvliga avlaten skulle ha sådan kraft att den kan friköpa en människa till och med om hon våldfört sig på Guds moder, om det varit möjligt.
 
Bloggens första etta! Det är ju det med "våldfört sig på Guds moder, om det varit möjligt" som tar hem priset. Har Gud ens någon moder? Obestridlig etta bland Luthers teser hur som helst.
 
 
Så där ja, då vär premiärlistan avklarad, känns skönt att ha blivit av med den här skitlistan. Nästa gång blir det nog en musik-lista. På återseende
 
PS. Jag är ateist och tycker religion är förkastligt men intressant. Bara så ni vet.

Topp 3 listbloggar!

Kategori: Allmänt

Jag har alltid älskat att lista saker och har under en längre tid funderat på att starta en listblogg och nu tänkte jag att jag skulle göra slag i saken.
Jag kommer göra listor på allt möjligt och omöjligt, en del seriösa och kanske ännu större del oseriösa dock med en hint av seriositet. Förhoppningsvis kan någon finna någon slags underhållning i det hela iaf.
Det kommer förmodligen aldrig bli en enbart topp 3 lista, kommer nog oftast röra mig med ett topp 10-format, men det fick bli det namnet på bloggen, dels för att topptio.blogg.se var upptaget av någon idiot som startat en blogg med det namnet för tre år sedan men aldrig skrivit något och dels för att "topp 3" är lite av ett favorituttryck för mig som beskriver något som är bra men inte vansinnigt bra. Hoppas på att denna blogg kan bli topp 3 listbloggar in that sense.
Idén till denna blogg uppstod när jag plötsligt började fundera om det fanns någon "Topp 10 Luthers teser". Jag tror inte det finns så därför tänkte jag att jag skulle starta denna listblogg med just denna lista. Hur den kommer se ut och vilka kriterier som jag ska gå efter är fortfarande lite oklart men jag ska genast börja fila på listan och den kommer nog komma upp här snart och efter det tänkte jag väl åtminstone försöka få upp ett par listor i veckan.
 
Har ni förslag på listor så tar jag gärna emot dem och ser vad jag kan hitta på.