Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 Påvenamn

Kategori: Allmänt

I bloggens första lista så kom den gamle påven Leo X på tal vilket fick mig att tänka på vilka som är de bästa påvenamnen. Jag har bara gått på själva namnet och inte siffran så än hur coolt just Leo X är som namn så håller inte Leo måttet för denna lista. Det gör däremot dessa 10 (Obs namnen är tagna från engelska wikipedia så det är den engelska stavningen som gäller mest för att det blev roligare så)
 
#10. Agapetus
Det har funnits två Agapetus, den första satt 535-536 och den andra mellan 946-955. Det finns inte särskilt mycket att säga om någon av dem mer än att de hade ett roligt namn och att Agapetus I ser ut lite som Björn Ranelid.
 
 
#9. Eusebius
Eusebius var påve i några månader 309 eller 310 och hade en del problem under den korta tiden. Han tar plats på den här listan bara för att han för tankarna till den klassiska portugisiska fotbollspelaren Eusébio.
 
#8. Innocent
Det har funnits hela tretton påvar med namnet Innocent, den första var påve 401-417 och nummer XIII mellan 1724-1729. Många prominenta påvar har burit namnet och den mest prominenta verkar vara trean, en handelskraftig påve som startade massa korståg och härjade. Man ser ju på honom att han var en stor man, den hatten alltså!
 
 
#7. Dionysius
Dionysius var påve mellan 259-268 och var den första som inte var en martyr. Tycker det är lite roligt att han tar namnet från fylleguden Dionysus i grekisk mytologi.
 
#6. Telesphorus
En av de tidiga påvarna, den åttonde för att vara exakt (hur exakt något som hände för 2000 år sedan nu kan vara). Mellan typ 126 och typ 137 var han påve innan han gick en "glorious martyrdom" till mötes. Namnet fick han från en ledsen dvärg i den grekiska mytologin.
 
 
#5. Zephyrinus
Sankt Zephyrinus var påve mellan 199 och 217, under den tiden så förbjöd den romerska kejsaren folk att konvertera till kristendomen så han kan inte haft det så lätt. Hans sjukt coola namn låter som en boss i något Final Fantasy-spel eller dylikt.
 
#4. Lando
Papa Lando var påve i ca ett halvår från 913-914, mycket mer finns inte att säga. Men han heter Lando! Lando Calrissian har samma namn som en gammal påve! Coolt.
 
#3. Anacletus
Jag vet inte om jag bara har ett dirty mind men Anacletus låter väldigt, väldigt snuskigt. Den tredje påven genom tiderna satt mellan 79-92. Namnet är för övrigt grekiska för "one who has been called back" och jag vet inte om det gör namnet värre eller inte.
 
#2. Boniface
Det har funnits nio påvar med supernamnet Boniface (Bonifäjs) men den mest minnesvärda verkar vara Boniface VIII som satt mellan 1294-1303. Han var framförallt i fejd med den franska kungen Philip IV och hann även med att namnge en bitchslap (Bonifaces fiende Sciarra Colonna bitchslappade honom under en dispyt i Anagni som är hågkommen som "The Anagni Slap"). Efter det slogs han nästan till döds men det var inte förrän någon månad senare som han dog av njursten och "humiliation" alternativt tog självmord genom att försöka äta sin egen arm och dunka huvudet i väggen. That's Boniface for ya!
 
#1. Hilarius

Well, that's just hilarious. Hilarius gjorde väl inte så mycket väsen av sig under sin tid som påve 461-468 men han hade iaf det bästa namnet. Ett ganska signifikativt namn för hela påvedömet tycker jag för är inte påvar med deras kläder, accessoarer och religion helt enkelt skrattretande och hilarious. Hilarius själv verkade iaf inte riktigt se det roliga i att vara påve.
 

Kommentarer

  • Mikael Nilsson säger:

    Anacletus låter pervigt, men han ligger därvidlag i lä jämte den romerske kejsaren Diocletianus.

    Svar: HAHAHAHA
    Kristoffer Nordin

    2012-11-19 | 10:58:04
  • Optimismo Que Es säger:

    What i don't realize is actually how you are no longer actually a lot more well-liked than you might be now. You're so intelligent. You understand therefore considerably relating to this topic, produced me for my part believe it from numerous various angles. Its like men and women don't seem to be interested unless it is something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs excellent. All the time take care of it up!


Kommentera inlägget här: