Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 Filmtrappor

Kategori: Film

Såg franska 60-tals-rysaren De Bestialiska häromdagen och kom på att en lista på de bästa trapporna i filmens värld borde göras. Och så här blev den. OBS Kan förekomma spoilers, framförallt i klippen.
 
#10: Spirited Away
 
 
Vi inleder listan med lite anime. Ingen trappa för folk med trapp- eller höjdskräck. Chihiro måste ta sig till Kamaji, ett spindelväsen som sköter ångpannorna i badhuset där den lilla flickan ska söka jobb, via den här inte särskilt stabila trappan och det går relativt bra. En rätt kul scen i en helt fantastisk film signerad Hiyao Miyazaki
  
#9: The Adventures of Robin Hood
 
 
Den färgglada och väldigt trevliga Robin Hood-filmatiseringen från 1938 innehåller en underbar svärdduell mellan titelfiguren (spelad av Errol Flynn) och Sir Guy och delar av den ikoniska fighten tar del i en trappa.
 
#8: A History of Violence
 

David Cronenbergs film A History of Violence fick en hel del uppmärksamhet för den här råa sexscenen i trappan. Ett bevis på att sex på film inte alltid behöver vara snyggt och dessutom en bra scen i en bra film.
 
#7: Psycho
 

Varje gång någon närmar sig trappan Bates hus i Hitchcocks mästerverk Psycho vet man att shit is going down. I denna briljanta scen är det detektiv Arbogast som får smaka på mamma Bates knivkonster.
 
#6: Rocky
 

Om jag skulle göra en lista på saker jag måste göra som filmkaraktärer gör så är ju springa uppför trapporna utanför Philadelphia Museum of Art given på den listan. Entrétrapporna till museet har blivit så förknippade med filmen så de kallas kort och gott The Rocky Steps.
 
#5: American Psycho
 

American Psycho är fantastisk mest för att man aldrig är riktigt säker på om man ska skratta eller må dåligt när man ser den och just denna scen är väldigt talande för just det. Det är ju något väldigt underhållande med att Patrick Bateman springer runt i endast joggingskor, blod och en motorsåg men samtidigt väldigt makabert.
 
#4: The Exorcist
 

The Exorcist är känd för två trappor egentligen och kanske framförallt den utomhustrappan som har kommit att kallas "The Exorcist steps". Men jag lägger fokus på trappan inuti huset där Regan gör sin patenterade spider walk. För övrigt måste jag tillägga att jag hatar den här filmen bara för att jag inte har vågat se hela, ja jag är blödig när det kommer till skräckfilmer, men en klassisk trappa är en klassisk trappa.
 
#3: Pansarkryssaren Potemkin
 

Kanske den mest klassiska trappscenen får man väl ändå säga om The Odessa Staircase-scenen från denna ryska stumfilmsklassiker från 1925. Det talas mycket om klippningen av den här fiktionaliserade filmatiseringen av massakern i Odessa och ja den är helt fantastisk och banade väg för hur film klipps än idag.
 
#2: Vertigo
 

Detta är också en klassisk trappscen sett ur ett tekniskt perspektiv och det är återigen Hitchcock som briljerar. I den rafflande avslutningen måste Scottie (James Stewart) springa efter Madeleine (Kim Novak) i ett klocktorn. För att simulera Scotties höjdskräck för tittarna så användes en teknik som kallas Dolly zoom men som efter denna film blev känd som Hitchcock zoom eller Vertigo zoom.
 
#1: The Shining
 

När jag gjorde första utkastet av listan så satte jag denna på nionde plats men efter att ha kollat klippen några gånger så inser jag att den här är solklar etta. Kubricks filmatisering av Stephen Kings innehåller en mängd av fantastiska scener men denna är nog min absoluta favorit. Jack Nicholson är ju expert på att se galen ut och här är han verkligen i sitt esse. I'm not gonna hurt you, I'm just gonna bash your brains in. Fullständigt briljant trappscen!
 
 
Det finns mängder med kända filmtrappor som inte kom med på listan. Vilken är din favorit?

Kommentarer

  • T-Rex säger:

    Trappan i "Niagara" vill jag minnas var väldigt bra!

    Svar: Inte sett den tyvärr :(
    Kristoffer Nordin

    2013-02-07 | 19:46:41
  • Dennis Åkerlund säger:

    Just i skräckfilmer brukar trappor vara väldigt vanligt. Men direkt när jag läste filmtrappor kom jag att tänka på trappan till templet i Ace Ventura 2. En förjävlig trapp som inte låter slinkyn åka ned för sista steget.

    Svar: Haha, ja det är ju såklart en klassiker!
    Kristoffer Nordin

    2013-02-07 | 19:56:42
    Bloggadress: http://www.dennisakerlund.wordpress.com
  • max säger:

    theresa falls up the stairs, theresa falls down the stairs

    Svar: Får kanske göra en lista på bästa off screen trappor i tv-serier
    Kristoffer Nordin

    2013-02-07 | 22:15:52
    Bloggadress: http://hustleandflow.blogg.se
  • Åke säger:

    Scarface trappan är min favorit.

    Svar: Den fanns med i diskussionen.
    Kristoffer Nordin

    2013-02-08 | 08:23:33
  • David säger:

    Riktigt schysst lista. Saknar några stycken men bara för att nämna en så finns det en riktigt schysst thriller/rysare som heter "Spiraltrappan" från 1945.

    Svar: Låter spännande, 40-talsrysare är ju aldrig fel så får kolla in den!
    Kristoffer Nordin

    2013-02-08 | 09:26:03
    Bloggadress: http://filmmedia.se
  • Karro säger:

    Tjaaa, ska vi ta med en riktigt överarbetad skräckis då kanske? I den riktigt dåliga filmen 'The Haunting's slutkläm smäller ett stort porträtt upp sig tillbaka på sin ursprungsplats (precis innan ramlar Owen Wilsons huvud av), längst upp i en stor tjusig överklasstrappa och ut ur porträttet wobblar ett väldigt rökigt och argt spöke nerför trappan. Mest värt att lägga till för att filmen så tydligt var överarbetad för att vara ruskigt skrämmande, men skiten fick storstryk av 'Blair Witch Project' som verkligen kör på konceptet 'less is more'. :)

    Svar: Skräck är ju inte min grej riktigt (även om tre stycken är med på listan) så jag har inte sett den. Du gav mig dock en idé till en ny lista!
    Kristoffer Nordin

    2013-02-08 | 22:05:35
  • Karro säger:

    Är skräckfilmsälskare och överskrider nog RDI på olika filmer och kommer förmodligen bli läskigt avtrubbad inomkot. Får man gissa vad nästa lista blir på, kanske storsatsningar som får storstryk av en dark horse?

    Svar: Nä inte det, men det kanske jag får kolla in också. Måste göra research innan den lista jag tänkte på blir verklighet. I'll let you know when it's done.
    Kristoffer Nordin

    2013-02-09 | 09:46:41
  • Stefan säger:

    jag saknar trappscenen i de omutbara, ni vet den där barnvagnen i slow motion rullar nedför sammtidigt som det pågåer en duell.

    Svar: Visst den hade ju kunnat vara med men det är ju trots allt bara en homage till Pansarkryssaren Potemkins trappscen som också innehåller en barnvagn.
    Kristoffer Nordin

    2013-02-09 | 12:11:35

Kommentera inlägget här: