Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 Filmmasker

Kategori: Film

Maskerade hjältar och maskerade seriemördare finns det en uppsjö av men när jag nu ska lista mina favoritmasker i filmens värld så väljer jag bort filmer som Batman, Spider-Man, Scream och Friday the 13th och riktar in mig på masker från "vanliga" filmer.
 
#10: Man in the Iron Mask (1939)
 
 
Mannen med järnmasken var smeknamnet på en mystisk fransk fånge som satt fängslad mellan 1669 och 1703. Även om det är fastställt att hans riktiga namn var Eustache Dauger så är det än idag oklart vem han egentligen var. Mannen har återkommit i mängder av litterära och filmiska verk men jag har valt filmen från 1939 som är baserad på Dumas skildring av legenden. Har faktiskt inte sett filmen tyvärr men den där masken är tillräckligt creepy för att platsa på listan.
 
#9: The Elephant Man (1980)
 
 
Fortsätter på temat verkliga personer och deras masker. John (egentligen Joseph) Merrick levde i slutet av 1800-talet och led av elefantiasis som gjorde att han hade en kraftigt deformerad kropp. David Lycnhs film från 1980 skildrar hans liv från cirkus-freak till patient på London Hospital. John Hurt är mannen bakom masken i filmen. Eller mask och mask, är ju mer en påse med ett hål i men det är en klassisk påse med ett hål i.
 
#8: The Mask (1994)
 
 
Jim Carreys stora genombrott kom 1994 och det var tack vare Ace Ventura, Dumb & Dumber och, inte minst, The Mask. Nu är det ju snart 20 år sedan jag såg den men som jag minns den så är den rätt kul och det var ju en hit både bland publik och kritiker. Masken i fråga är The Mask of Loki som förvandlar den tafatte Stanley Ipkiss till en crazy seriefigur. Måste nog se om den snart.
 
#7: A Clockwork Orange (1971)
 
 
Förmodligen tidernas bästa film och Alex DeLarge är en av de bästa fiktionella karaktärerna någonsin. Han är så läskig men det är ändå omöjligt att inte älska honom. Han är möjligtvis som läskigast när han iförd denna långnäsade mask sjunger Singin' in the Rain samtidigt som han är med och utför en gruppmisshandel/våldtäkt. Alex DeLarge; mannen man älskar att hata eller kanske snarare hatar att älska.
 
#6: Brazil (1985)
 
 
På tal om läskigt, Terry Gilliams sci-fi-mästerverk är ingen läskig film men den bjuder på en riktigt läskig mask. Michael Palins karaktär Jack Lint känner att tortyr inte är nog utan att offret även ska behöva se honom i denna mask under tiden. Riktigt taskigt måste jag säga, enough is enough liksom.
 
#5: Les yeux sans visage (1960)
 
 
En galen doktor mördar unga flickor för att operera bort deras ansikten och på så sätt försöka återställa sin dotters vanställda ansikte. I väntan på "rätt" ansikte får Christiane bära en ansiktsliknande, uttryckslös mask och  det är uttryckslösheten som gör det till en riktigt creepy mask, något som höjer De bestialiska (svenska titeln) på thriller-skalan.
 
#4: Eyes Wide Shut (1999)
 
 
Venedig-masker har ju alltid varit både coola och samtidigt läskiga. De blir dock extra läskiga när en mystisk sexsekt bär dem under sina ritualer. Kubricks bildspråk och den väldigt enkla, men kalla kårar-framkallande, musiken hjälper ju också till. En obehaglig känsla infinner sig genom hela filmen och maskerna känns som största orsaken till det.
 
#3: Star Wars (1977)
 
 
Darth Vader bär kanske den mest ikoniska masken. Den är ju mer snygg än skräckinjagande men det vägs ju upp av den tillhörande andningen och framförallt James Earl Jones mörka stämma. Lite nazi-känsla över Darth Vaders outfit vilket väl känns helt rätt iofs.
 
#2: V for Vendetta (2006)
 
 
V's Guy Fawkes-mask är till att börja med riktigt cool. Sen har den ju också vuxit vidare från filmen (och serieroman-förlagan) och blivit en symbol tack vare "hacktivisterna" Anonymous som protesterar på internet och irl iförd dessa masker. Masken föreställer alltså Guy Fawkes som hade en framträdande roll i Krutkonspirationen på 1600-talet som gick ut på att mörda Kung James I av England.
 
#1: Donnie Darko (2001)
 
 
Alltså, Donnie, om du nu ska ha en låtsaskompis är det verkligen så klokt att han har formen av en crazy ass fucked up kanin? Varför den här masken tar hem förstaplatsen har så klart mycket att göra med att jag älskar denna fantastiska film och för att Frank, som kaninen heter, är lika kuslig som masken. Men sen, kolla på masken, vad fan liksom. Jävligt cool och väldigt skrämmande. Solklar etta för mig.

Kommentarer

  • Liss säger:

    Helt rätt etta. Fantastiskt bra film och jävligt läskig kanin.

    2013-05-09 | 19:14:01
  • Mikael Nilsson säger:

    Elefantmannens couture snoddes snabbt av Friday the 13th, Part 2. Man in the Iron Mask, ja ... masken ser "creepy" ut, men snubben i den är ju harmlös.

    2013-05-09 | 20:28:42

Kommentera inlägget här: