Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 "The other guy"

Kategori: Allmänt

Oftast när man ska räkna upp nånting, säg lag i allsvenskan t ex, så är det alltid ett, i det här fallet, lag man glömmer. Jag vet inte varför, hjärnan funkar så helt enkelt. Men sen finns det vissa, vanligtvis, människor som ingen i hela världen kommer ihåg och som därför helt enkelt blir "the other guy". Jag vet att vissa av de som återfinns på denna lista inte riktigt är en "other guy" men som i vilket fall på ett eller annat sätt glömts bort av den stora massan eller inte ens existerat för den stora massan.
 
#10: Mattias Frisk i Friends in Need
 
 
Kanske ett av musiksveriges sämsta påhitt genom tiderna kom, såg och floppade sommaren 1999 med låten Alla Vi. "Super"-"bandet" bestod av partypolarna Dr. Alban (som väl var musikaliska geniet i gänget), dammsugarförsäljaren Tomas Brolin (Ok han var jävligt bra fotbollsspelare en gång i tiden), kalsongförsäljaren Björn Borg (Ok han var jävligt bra tennisspelare en gång i tiden) och Mattias "The other guy" Frisk (2:a från vänster). Ingen visste vem han var då eller vem han är nu men tydligen brukade han hänga med de övriga i gänget. Efter lite research kommer det fram att han tydligen var tennistränare av nåt slag. Kanske.
 
#9: Krist Novoselic i Nirvana
 
 
Vi tar oss uppåt i musikvärlden till ett av 90-talets absolut största band. Jag är medveten om att Krist Novoselic trots allt är väldigt känd för de insatta men med tanke på super-ikonen Kurt Cobain och dåvarande trummisen/nuvarande rockikonen Dave Grohl så känns det ändå som Novoselic är något bortglömd. Han var ju ganska anonym under Nirvanas storhetstid och även om han gjorde musik efter Nirvana med lite olika band så har han ju knappast uppnått Grohl-status. Så är han ju basist också, vem kommer ihåg en basist?
 
#8: Harold Lloyd
 
 
Inom humor under stumfilms-eran fanns det Charlie Chaplin, Buster Keaton och "killen som hänger i en klocka". Jag tänker så här; Charlie Chaplin känner alla till och många har sett något av hans verk, Buster Keaton känner nog många till även om det kanske är lite mer sällsynt att folk har sett hans filmer. Harold Lloyd, däremot, tror jag ingen (filmnördar aside) känner till. Dock är just scenen från Safety Last! (1923) en ikonisk scen som i stort sett alla känner till och därför tycker jag att han platsar som "the other guy" jämte Chaplin och Keaton.
 
#7: James A. Garfield/William McKinley
 
 
När jag researchade efter kända trios för att hitta "other guys" så hade någon skrivit "mördade presidenter" och nämnt Kennedy, Lincoln och "någon tredje gubbe". Det finns faktiskt två till gubbar. Alla känner ju till mordet på Lincoln och likaså Kennedy. Man har sett filmer, känner till mördarnas namn, kan massa detaljer kring morden. Morden på Garfield och McKinley däremot: Ingenting. Man vet ju knappt att de fanns överhuvudtaget. Garfield sköts av Charles Guiteau Juli 1881 och dog 11 veckor senare medan McKinley sköts 20 år senare av en man vid namn Leon Czolgosz. Nu vet ni lite mer iaf. James Garfield är väl för övrigt den mest otippade som varit med två gånger på denna blogg.
 
#6: Ronald Wayne/Mike Markkula
 
 
Det får bli en delad plats även här. Man skulle ju kunna säga att Steve Wozniak, som grundade Apple med Steve Jobs, kan vara en "other guy" men han har ju faktiskt blivit lite känd på det nästan, alltså att Steve Jobs snodde cred och rampljus från sin skäggige vän. Ronald Wayne däremot var den tredje co-grundaren av Apple och vem fan känner till honom? Kan ju bero lite på att han drog sig ur och sålde sin andel i företaget innan det tog fart, en andel som idag hade varit värd miljarder och åter miljarder. Killen som tog över Waynes plats hette Mike Markkula, en finansiär som pumpade in pengar i det nystartade företaget och var VD i några år i början av 80-talet, dock lika bortglömd som sin företrädare.
 
#5: Kejsare Hirohito
 
 
Under WWII så bestod axelmakterna (främst) av Tyskland, Italien och Japan. Tyskland hade Hitler (ihågkommen om något), Italien hade Mussolini (i stort sett lika ihågkommen) medan Japan hade...nån Japan. Man hör inte mycket snack om Hirohito när det diskuteras andra världskriget. Det debatteras huruvida mycket makt Hirohito egentligen hade under kriget. Västvärlden säger att han inte hade någon makt alls utan att premiärminister Tojo styrde landet medan Japans grannländer jämställer Hirohito med Adolf och Benito. Många tror att han visades utåt som maktlös för att skyddas, vilket lyckades bra då han satt kvar som kejsare fram t o m 1989. Måste säga att han lyckades med den Asien-influerade nazistlooken iaf.
 
#4: Michael Collins
 
 
Precis som med plats 6 så kan man här anse att andra människan på månen efter Neil Armstrong, Buzz Aldrin, är en "other guy" men han har ändå varit med i The Simpsons t ex (där han visserligen gör narr av sig själv och att ingen bryr sig om honom "second comes right after first"). The real other guy under den första månlandningen tycker jag är Michael Collins. Stackaren som aldrig fick sätta sin fot på månen utan istället cirkulera himlakroppen ensam medan Buzz och Neil gick till historien. Collins har försäkrat om och om igen att han aldrig kände sig ensam eller onödig när han flög runt månen och in i glömskan men come on, jag menar, come on. "Not since Adam has any human known such solitude" sas det om den knappa timmen som Collins flög i radioskugga och inte hade kontakt med någon överhuvudtaget.
 
#3: Den Helige Anden
 
 
I Faderns, Sonens och Den Helige Andens namn. Amen. Ok vänta nu. Fadern är gud, sonen är Jesus. Så långt är jag med er, you crazy christians, men vem fan är den helige anden? Därför platsar hen på den här listan. Alla känner till Den helige anden men vem vet egentligen vilken roll den har i den heliga treenigheten. När jag försöker kolla upp lite om ämnet så verkar det som Den helige anden gör mycket av grovjobbet men det mesta är ändå ganska luddigt. Men det är klart, det är religion vi snackar om, vad hade jag väntat mig. Den helige anden avbildas oftast som en duva, därav bilden.
 
#2: Andrew Ridgeley i WHAM!
 
 
Helt klart en av de mest kända "The other guy"-fenomenen. Wham! slog igenom i början på 80-talet, eller rättare sagt George Michael slog igenom i början av 80-talet. Andrew Ridgeley var med på ett hörn men han kommer alltid vara känd som "The other guy from Wham!" Jag tror man får träffar om man googlar det än om man googlar Andrew Ridgeley faktiskt. Utöver det finns det en facebook-sida tillägnad The other guy from Wham! bl a. Vad hände med Andrew efter Wham! då? Han släppte en solo-skiva 1990 som sågades totalt och efter det har det inte hänt så mycket i Ridgeleys liv. Han lever i England och tjänar väl säkert en hel del på t ex Careless Whisper, som han faktiskt var med och skrev till skillnad från övrigt Wham!-material som Michael låg bakom själv.
 
#1: José Carreras
 
 
Snabbt, räkna upp de tre tenorerna! Eh.. Pavarotti, Domingo och..umm..the other guy? Sök på "the other guy" på Wikipedia och det står, förutom diverse låtar och filmer etc, "Term referring to opera singer José Carreras due to his low name recognition compared with the other two tenors.". José Carreras ÄR "the other guy"! Han är det så pass mycket att Seinfeld gjorde ett avsnitt som delvis går ut på att Elaine måste fixa ett signerat porträtt av Carreras men ingen av karaktärerna kommer ihåg vad han heter och referar till honom som "the other guy". Barcelona-sonen är idag 67 år gammal och är mest känd för sina insatser Verdi- och Puccini-operor. Framförallt är han solklar etta på denna lista.

Kommentarer

  • Max säger:

    Hahaha Den heliga anden!! Borde vara etta! (Sen tänker man på att det heter "the holy ghost" på engelska.... VADÅ FÖR HELIGT JÄVLA SPÖKE?)

    2013-05-05 | 13:51:35
    Bloggadress: http://hustleandflow.blogg.se

Kommentera inlägget här: