Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 Martin Luthers teser

Kategori: Allmänt

 
Ok, det känns ganska jobbigt att börja med en sådan här skitlista men kan bara bli bättre framöver. Lite bakgrundsfakta kanske.
Martin Luther alltså, enligt bilden ser han ut att ha varit en rätt dryg snubbe, känns som han hade varit en internetmobbare om han levt idag. Hur som helst så levde han mellan 1483 och 1546 och var teolog, präst och viktig inom reformationen. Han breakade när han 1517 spikade upp sina 95 teser på kyrkan i Wittenberg. Han gjorde detta för att han hade tröttnat på girigheten inom kyrkan där folk köpte "avlat", som är nån slags befrielse från sina synder, till höger och vänster vilket ledde till att det var pengar och inte tro som var det viktiga inom kristendomen. Vill bara tillägga att Martin spårade på ålderns höst och blev en aning för mycket antisemitisk och ansåg att man skulle ta deras pengar och förstöra deras hem. Känns det inte för övrigt som folk som spårar när de blir gamla ofta får en släng av antisemitsm? Hur kommer det sig?
 
Nog om det, nu till första listan. De 95 teserna hör ju ihop så det var ganska svårt att välja ut 10 stycken då de lätt tas ur sitt sammanhang, hur jag valde vet jag inte riktigt men dessa är de 10 som sticker ut lite extra.
 
#10: 95. och inte låta sig invaggas i falsk andlig säkerhet utan snarare lita på att få träda in i himlen genom många bedrövelser.
 
På tionde plats hittar vi den avslutande tesen. Att lita på att det finns en himmel att träda in i är en bedrövelse i sig känner jag.
 
#9: 27. De som säger att själen flyger ut (ur skärselden) i samma ögonblick som pengarna klingar i bössan, förkunnar människoläror.
 
Nu är han inne på det här med girigheten, mest riktat mot Johann Tetzel som var nån preacher som påven Leo X gillade (måste vara topp 3 Påvenamn! Framtida lista månne?)
 
#8: 29. Vem vet huruvida alla själar i skärselden vill bli friköpta? Så ska ju till exempel inte ha varit fallet med den helige Severinus och den helige Paschalis.
 
Jag vet inte vilka Severinus och Paschalis var men jag hoppas att det var en härlig duo som kanske stod för underhållningen på kyrkans personalfester.
 
#7: 62. Kyrkans sanna skatt är det allra heligaste evangeliet om Guds härlighet och nåd.
 
Apropå härlig så tycker jag det är något kul med formuleringen "Guds härlighet"
 
#6: 50. Man ska lära de kristna: Om påven kände till avlatspredikanternas utpressningsmetoder, skulle han hellre se att Peterskyrkan lades i aska än att den byggdes med hans fårs skinn, kött och ben.
 
Seriöst, vem skulle inte vilja se en kyrka byggd på påvens fårs skinn kött och ben?
 
#5: 7. Gud förlåter över huvud taget aldrig någons skuld utan att samtidigt göra honom ödmjukt undergiven sin ställföreträdare prästen.
 
Gud låter väldigt tjurig i den här tesen.
 
#4: 11. Läran att ett kyrkligt botstraff kan förvandlas till ett skärseldsstraff är ett ogräs som måste ha såtts medan biskoparna sov.
 
Martin kanske inte var superhet på det här med metaforer men han försöker iaf.
 
#3: 73. Liksom påven med rätta slungar sin bannstråle mot dem som skadar handeln med avlater,

"Slungar sin bannstråle" så fantastiskt det låter. Borde inte det för övrigt vara en gångbar sägning för moderatorer på forum på nätet när folk ska bannas
 
#2: 3. Det syftar inte heller bara på en inre bättring, för en sådan är inget värd om den inte tar sig yttre uttryck i olika former av "köttets dödande".
 
Han gick ut ganska hårt, redan i tredje tesen tar han upp chockerande uttryck som "köttets dödande" vad nu det betyder i sammanhanget.
 
#1: 75. Det är vansinne att mena att den påvliga avlaten skulle ha sådan kraft att den kan friköpa en människa till och med om hon våldfört sig på Guds moder, om det varit möjligt.
 
Bloggens första etta! Det är ju det med "våldfört sig på Guds moder, om det varit möjligt" som tar hem priset. Har Gud ens någon moder? Obestridlig etta bland Luthers teser hur som helst.
 
 
Så där ja, då vär premiärlistan avklarad, känns skönt att ha blivit av med den här skitlistan. Nästa gång blir det nog en musik-lista. På återseende
 
PS. Jag är ateist och tycker religion är förkastligt men intressant. Bara så ni vet.

Kommentarer

  • Julia säger:

    jag vill gärna se en lista på Hot Chips bästa låtar. tack och hej.

    2012-11-04 | 10:14:24
  • Mikael Nilsson säger:

    Illa roligt. Severinus var en påve som tycktes hävda att Jesus led av något slags (utan tvekan helig) personlighetsklyvning, medan Paschalis var fyra stycken påvar (mer personlighetsklyvning?), varav ingen förefaller ha showat på personalfester.

    2012-11-04 | 13:00:54
  • Kristos säger:

    Mikael: Med din beskrivning så känns det ju som att de vore ett perfekt komikerpar!

    Julia: Hot Chip är under consideration.

    2012-11-04 | 13:10:08
    Bloggadress: http://topptre.blogg.se

Kommentera inlägget här: