Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 breaking the fourth wall

Kategori: Film

Har inte varit hemma så mycket på sistone så listorna har uteblivit, här kommer en åtminstone to make up for it.
 
Att bryta den fjärde väggen är en term som ursprungligen kommer från teatervärlden, redan de gamla grekerna bröt den fjärde väggen. Det innebär att karaktärerna i teatern, eller filmen eller dylikt, är medvetna om att de är med i en pjäs eller film och adresserar publiken eller bryter sin roll.
Tänkte lista mina tio favoriter i filmvärlden på detta tema. OBS SPOILERS
 
#10: High Fidelity
 
 
John Cusacks karaktär i nick Hornby-filmatiseringen har ständigt konversationer med publiken och försöker tolka livet och kvinnorna han möter tillsammans med oss som tittar.
 
#9: JFK
 
 
Under Jim Garrisons (Costner) tal i slutet av filmen tittar han på juryn men kameran hinner röra sig lite så att Costner tittar in i den innan han säger "It's up to you", alltså att det är upp till oss vad vi vill tro på. En subtil men smart brytande av fjärde väggen.
 
#8: Layer Cake
 

Jag hade nyligen en lista om namnlösa karaktärer och Daniel Craigs huvudkaraktär i Layer Cake fanns med. XXXX, som karktären heter i rollistan, avslutar filmen med att vända sig och gå från berättarröst till att prata direkt till publiken och säga "My name? If you knew that you'd be as clever as me."
 
#7: Spaceballs
 
 
Mel Brooks gillar att bryta fjärde väggen och gör det väl i nästan alla hans filmer. Oftast och roligast gör han det nog i Star Wars-parodin Spaceballs. Och roligast där är när the bad guys, hänförda av Dark Helmet, tar fram en kopia av just filmen Spaceballs och spolar förbi där de är för tillfället i filmen för att ta reda på vad the good guys hittar på härnäst.
 
#6: Kiss Kiss Bang Bang
 
 
En av de bästa berättar-rollerna görs av Robert Downey Jr. i denna något bortglömda men hysteriskt roliga film. Roberts karaktär, Harry, ursäktar sig genom filmen för att han inte gör ett bra jobb som berättare och backar tillbaka i historien då och då när han har glömt något. Filmen avslutar med att Harry talar direkt till kameran och publiken i ett försök att "wrap up the movie and leave the people with a message."
 
#5: Fight Club
 
 
Fight Club leker med tittaren genom hela filmen och självklart bryter karaktärerna fjärde väggen vid tillfällen. Framförallt när Edward Nortons karaktär berättar om vad Tyler Durden (Brad Pitt) gör på fritiden, som att jobba i en biograf och klippa in en bildruta porr i barnfilmer. Detta återkommer även i slutet av Fight Club när en bildruta av ett manligt könsorgan klipps in.
 
#4: Airplane!
 
 
Det är tämligen vanligt i komedier att fjärde väggen bryts och det händer ganska ofta i parodifilmen Airplane! Bäst är när en liten kille får komma fram och kika i cockpit där bl a basketspelaren Kareem Abdul-Jabbar spelar piloten Roger Murdock. Killen tycker att piloten ser ut som Kareem men Roger försäkrar om att han måste tagit fel på person men blir lite nervös. Efter tjat och kritik från killen får Kareem nog och slutar spela Roger och försvarar sitt basketspelande.
 
#3: Annie Hall
 
 
En klassisk Woody Allen-scen är ju i hans mästerverk Annie Hall när han står i en biokö och killen bakom, en besserwisser-douche, börjar mala på om Marshall McLuhan. Woody Allen får nog, bryter fjärde väggen och frågar publiken vad man ska göra vid såna här tillfällen varpå den dryga killen hakar på och säger till publiken att han får väl tycka vad han vill. Det slutar med att Woody Allen går och hämtar Marshall McLuhan himself som håller med om att den dryga killen är en idiot.
 
#2: Monty Python & the Holy Grail
 
 
Monty Python-gänget gillar också att bryta fjärde väggen i sina filmer och serier, inte minst i deras roligaste film 
The Holy Grail. Bl a så presenterar berättaren publiken för "Scene 24, a smashing scene with some lovely acting", vid ett tilfälle där riddarna jagas av ett monster i en animerad scen så dör animatören och riddarna kan äventyra vidare, i ett montage så bråkar de olika karaktärerna om vilken scen som varit bäst och slutligen så stoppas hela filminspelningen av polisen.
 
#1: Funny Games
 
 
Det var aldrig något snack om vilken film som skulle toppa den här listan. Michael Hanekes jävlas-med-tittarna-film Funny Games bryter fjärde väggen på ett sjukt irriterande men samtidigt mästerligt sätt. Två killar tillfångatar och torterar en familj i familjens egna hem. Den ena av kidnapparna ställer ofta frågor till tittarna vad vi tycker ska hända härnäst men det hela når sin kulmen när kvinnan i familjen lyckas få ett övertag och skjuta en av förövarna. Då plockar den andre lugnt upp fjärrkontrollen och spolar tillbaka filmen så att han kan förhindra detta så att båda galningarna kan fortsätta tortera familjen. Haneke, så får man inte göra, jag hatar dig. Och därför älskar jag dig.

Kommentarer

  • Jocke säger:

    Brechtian :) Jag diggar Godard och Lynch när det kommer till att bryta den fjärde väggen. Det var framförallt dom jag tänkte på först iaf. Det absolut bästa brytet av fjärde väggen är i Jodorowskys helgalna Holy Mountain: "The alchemist then breaks the fourth wall and reveals the film apparatus just outside the frame (cameras, microphone, lights and crew) and says "Zoom back camera!", instructing everyone including the audience for the film, to leave the holy mountain. "Real life awaits us," he says, and the movie ends."

    Svar: Just det Lynch glömde jag, Inland Empire är väl duktig på det där, måste se den igen.
    Kristoffer Nordin

    2012-12-12 | 20:22:51
  • Liss säger:

    High Fidelity är en av mina topp 10 favoritfilmer all time. Holy Grail med. Bra där Kristoffer.

    2012-12-12 | 21:13:21
  • arn säger:

    God lista, men jag saknar Ferris!

    Svar: Har inte sett den tyvärr.
    Kristoffer Nordin

    2012-12-13 | 17:19:05
  • Erik säger:

    Givet första val, bra lista!

    2012-12-13 | 23:06:40
  • arn säger:

    Gör det då!

    2012-12-13 | 23:22:20
  • Erik säger:

    Som sagt, Ferris. Håller med Arn! Se den så fort du kan, den borde slå ut någon av dessa filmer, exempelvis Airplane!

    2013-01-07 | 02:57:13
    Bloggadress: http://xn--kanskeenannangng-qob.blogg.se

Kommentera inlägget här: