Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 Namnlösa filmkaraktärer

Kategori: Film

EDIT: Insåg ett stort misstag med denna lista så har fixat lite, V från V for Vendetta (som ju alltså har ett namn i serieromanen) har fått ge plats åt den nya #2 på listan.
 
Igång med listandet igen. Här kommer de 10 bästa huvudkaraktärerna i filmer som inte har något namn. (Kanske lite spoilers eventuellt)
 
#10: Driver i filmen Drive (Ryan Gosling)
 
 
Den här hade säkert kommit högre upp men jag ska ärligt säga att jag faktiskt inte har sett filmen än. Har den på dvd och har länge sett fram emot att se den men det har inte blivit av än. Har höga förhoppningar för filmen och Ryan Gosling är ju aldrig fel så en plats på listan förtjänar den ändå.
 
#9: The Illusionist i filmen L'illusionniste (Jean-Claude Donda)
 
 
2003 gjorde Sylvain Chomet den fantastiska Trion från Belleville och sju år senare kom han med sin andra film. Filmen handlar om en gammal fransk illusionist som på ålderns höst prövar lyckan i Skottland, väl där stöter han på en ung flicka och deras vänskap växer sig starkare. En väldigt fin historia som bygger på ett manus av den franske filmlegendaren Jacques Tati och är lika underbart animerad som Belleville.
 
#8: He & She i filmen Antichrist (Willem Dafoe & Charlotte Gainsbourg)
 
 
Har fortfarande svårt att veta vad jag tycker om denna film. Lika svårt att älska den som att ogilla den och det är väl ganska typsikt när det kommer till Lars von Triers filmer. Paret i filmen, som bosätter sig i en stuga pga sorgen efter deras barns död, går det ju inte så bra för och deras förhållande och respektive psyken blir bara sämre ju längre tiden går. Värda en plats på listan är de iaf.
 
#7: XXXX i filmen Layer Cake (Daniel Craig)
 
 
Det var längesen jag såg den här filmen men jag kommer ihåg att jag gillade den iaf. Daniel "Bond" Craig spelar den namnlöse huvudkaraktären som är en badass drugdealer. För övrigt Matthew Vaughns regidebut som numera är mest känd som killen som kanske ska regissera Star Wars 7.
 
#6: A Jewish Barber i filmen The Great Dictator (Charlie Chaplin)
 
 
Den här platsen är egentligen tillägnad Charlie Chaplin in general. Med bara några få undantag så hade hans karaktärer inget namn. Mest känd är väl hans "Tramp"-karaktär men The Great Dictator är min favorit med Chaplin, i vilken han visserligen utöver den judiske barberaren spelar en karaktär med ett namn nämligen Hitler-kopian Hynkel, så därför får den stå som nummer 6 på listan.
 
#5: Nameless i filmen Hero (Jet Li)
 
 
Hero är kanske inte världens bästa film men fy satan vad vacker den är. Alla färger och alla vackert koreograferade fighter gör det till ett 100 minuter långt konstverk. Jet Li's sluga och skickliga namnlösa karaktär har en given plats på den här listan.
 
#4: Blondie i filmen The Good, the Bad and the Ugly (Clint Eastwood)
 
 
Även om Clintans karaktär heter Blondie i rollistan till den här filmen och Joe och Monco i föregångarna A Fistful of Dollars respektive For a Few Dollars More så är karaktären mest känd som "The man with no name" och den här listan hade inte varit komplett utan en stenhård, ponchobärande Eastwood.
 
#3: Guy & Girl i filmen Once (Glen Hansard och Marketa Irglova)
 
 
En av mina favorit-kärleksfilmer. Glen och Marketa, som var tillsammans på riktigt både musikaliskt och romantiskt när filmen gjordes, spelar de namnlösa huvudkaraktärerna vars kärlek till musik kickar igång deras kärlek till varandra. Fantastisk musik ackompanjerar denna fina kärlekshistoria som inte är som alla andra kärlekshistorier på film.
 
#2: Man & Boy i filmen The Road (Viggo Morthensen och Kodi Smith-McPhee)
 
 
En av de bästa filmerna jag sett senaste 10 åren och det är väldigt mycket tack vare skådespelet och kemin mellan Viggo och Kodi. De har en ganska tuff uppgift att bära upp mer eller mindre hela filmen själv men som de gör det. Ännu tuffare uppgift har de karaktärer som de spelar, överlevnad är verkligen lätt i denna postapokalyptiska film.
 
#1: The Narrator i filmen Fight Club (Edward Norton)
 
 
Heter han Jack? Heter han Cornelius? Heter han Tyler Durden? Man får aldrig veta säkert men det jag däremot vet är att Edward Norton i och med rollen som Narrator följde upp sin fina insats i American History X med en kanske ännu bättre rollprestation. En av mina absoluta favoritfilmer är Fight Club hur som helst och förstaplatsen känns rätt given. I am Jack's complete lack of surprise.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: