Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 Jullåtar

Kategori: Musik

Hemma i norrland för julfirande så slänger väl ihop en jullista så här dan före dopparedan (har t o m redan hunnit bli julafton nu när det läggs upp):
 
#10: The Darkness - Christmas Time
The Darkness var lite kul för ett antal år sedan när deras debutalbum kom. Nu känns de inte direkt lika heta även om de gjort comeback. Deras jullåt håller fortfarande i mitt tycke dock.
 
#9: Danny Elfman - What's This?
Nightmare Before Christmas är kanske bästa julfilmen (eller är det en halloweenfilm?) och den här när låten när Jack Skellington först upptäcker Christmas Town är fantastisk.
 
#8: Tom Waits - Christmas Card from a Hooker in Minneapolis
Är inget stort fan av Waits, inte än iaf, men den här låten är fin och det är eventuellt den bästa jullåtstiteln.
 
#7: Ulf Lundell - Snart kommer änglarna att landa
Insåg så sent som i år att det här ju är en fantastisk jullåt. 
 
#6: Glasvegas - A Snowflake Fell (And It Felt Like a Kiss)
Skottarnas vackra vinterlåt från deras vinter-EP med samma namn. Dialekten gör ju låten ännu bättre än vad den kanske egentligen är.
 
#5: The Killers - Don't Shoot Me Santa
The Killers har för vana att komma med en ny jullåt varje år men det är den här som startade den traditionen (tror jag iaf) som är min favorit.
 
#4: Cyndi Lauper & The Hives - A Christmas Duel
Den kanske mest sanna jullåten, oavsett hur elaka man varit med varandra så spelar det ingen roll när det är jul. The snow keeps on falling even though we were bad, it will cover the fields we should both just be glad.
 
#3: The xx - Last Christmas
Underbara The xx tog den cheesy jullåten Last Christmas av det ännu mer cheesy bandet Wham och gjorde den till sin egen. Resultatet blir oerhört bra!
 
#2: Laakso - Hang Me in the Christmas Tree
Markus Krunegårds gamla grupp Laakso bidrag till jullåtsbiblioteket har kanske inte så mycket mer med jul att göra än att julgranen omsjungs. Men det räknas och det är en underbar låt.
 
#1: The Pogues feat Kristy MacColl - Fairytale of New York
Men ingen jullåt kommer någonsin kunna rubba denna. När man hör den någon annan gång på året så känns det mest fel. Fairytale of New York blir bättre av julen och julen blir sannerligen bättre av Fairytale of New York!

Kommentarer

  • arn säger:

    Fin lista, håller givetvis med om förstaplatsen. Min Killers-favvo är nog Joseph, better you than me ändå, både Elton och Neil Tennant är svårslaget änna. Gillar själv mest Jimmy Eat Worlds version av Last Christmas, men får la låna XX ett öra. I övrigt saknar jag Dolly Parton, men det kan bero på att hennes och Kenny Rogers julskiva snurrade varje julafton när jag var liten. Här är ett par nyupptäckta goingar:

    http://www.youtube.com/watch?v=-shLUJA1PjE

    http://www.youtube.com/watch?v=05J79Y8zQTw

    http://www.youtube.com/watch?v=URCNMEbgd_w

    och en klassiker:

    http://www.youtube.com/watch?v=hEvGKUXW0iI

    Svar: Känns lite konstigt att lyssna på jullåtar nu men jag lovade en kommentar.Vet inte om jag var så förtjust i Jimmy Eat Worlds version, låter nästan som en väldigt välproducerad cover av en Idol-tvåa.
    Andra låtarna var riktigt nice dock. Gillade framförallt Emmy the Great! Och Hurts låt var ju härlig jul-indie, får kanske möblera om lite i listan till nästa år.
    Kristoffer Nordin

    2013-01-05 | 19:54:25

Kommentera inlägget här: