Topp 3

En blogg med enbart listor

Topp 10 Niggas in Paris i Paris

Kategori: Musik

Kanye West och Jay-Z är väl utan tvekan de två största namnen inom hip hop idag och ifjol gjorde de en skiva tillsammans vid namn Watch the Throne. Då jag är ett fan av Kanye så är det väldigt konstigt att jag inte lyssnade på deras album då och att den största hiten Niggas in Paris inte var med på min lista över 2011 års bästa låtar känns lite dumt. Hur som helst, häromdagen fick jag låten på hjärnan och ett starkt behov av att lyssna på låten på repeat. Som vissa vet så är det just på repeat den här låten tydligen ska lyssnas. Under deras turné för skivan så brukade de avsluta med att spela låten ett antal gånger efter varandra. I Los Angeles spelades den tio gånger men det rekordet tyckte de borde slås i just i Paris så de avslutade konserten med att köra Niggas in Paris elva gånger. Ja, samma låt, elva gånger i rad. Man gör ju bara inte så. Vet inte om man ska skylla på sjukt bra självförtroende, storhetsvansinne, dumhet eller genialitet, förmodligen lite av varje och det är därför jag älskar de här killarna.
Så vad är ännu dummare/smartare än att spela samma låt elva gånger i följd? Lista de elva framförandena såklart!
För att komma direkt till respektive tagning (med försnack) klicka bara på länkarna.
 
(Jag vet att de slog rekordet och körde låten tolv gånger kvällen efter men det fanns det inget klipp på så jag får gå på första kvällen i Paris)
 
Fjärde tagningen präglas av lite dåligt ljud för Jay-Z men Kanye räddar det snyggt under sin del av låten.
 
Det börjar snackas rekord, publiken buar när de säger att låten spelades tio gånger i LA men att låten inte heter Niggas in Los Angeles och sedan stämmer fransoserna upp i "PARIS, PARIS, PARIS" a la fotbolls-hejaramsa. Sen en helt ok version av låten.
 
Jay-Z "takes it to a new level" och börjar skapa cirklar i publiken, lite wall of death i miniatyr, vilket kommer prägla mellansnacket mellan låtarna framöver. Inget jättelyckat resultat första gången och det blir bara en ok version av låten som följd.
 
Jay-Z tar revansch för fjärde tagningens lilla ljudmiss vilket är tur för det är inte Kanyes bästa tagning.
 
Cirklarna börjar redan ta sig och Jay och Kanye börjar hitta energin igen. Bara fyra kvar till rekordet och de visar här inga tvivel på att de ska orka hela vägen.
 
Framförallt Kanye är på tårna direkt från första försöket. En bra version men det skulle komma ännu bättre. Rätt mäktigt med alla telefoner som lyser upp publikhavet efter låten.
 
Efter ett rätt misslyckat försök att dra igång vågen av Jay-Z så kommer en jäkligt pumpad tangering av rekordet. Både Jay-Z och Kanye känns lite extra taggade här trots att de alltså kört samma låt nio gånger innan.
 
Några sekunder efter första tagningen skriker Jay-Z "AGAIN!" och river av sista låten för kvällen. Innan samma låt nio gånger till som extranummer då. Kanye fortsatt uppumpad och Jay-Z och publiken börjar bli varmare i kläderna också. Första av endast två gånger som de framför hela låten för övrigt.
 
Efter att ha lämnat scenen för en kort stund kommer Ye och Jay tillbaka och kör första extranumret mer taggade än nånsin vilket leder till den näst bästa versionen av låten för aftonen.
 
Inte precis världens ödmjukaste mellansnack innan det avslutande framförandet av låten men som sagt, jag älskar det. Efter att båda herrarna fått franska flaggor och fixat kvällens största cirkel så räknar de ner från 10 och krämar sen ut den sista energin i kvällens bästa framträdande av låten. "This ain't a hip hop concert. This just different"
 
 
 
Kanske inte sämsta versionen men fotografen fick byta batteri mitt i låten så stora delar av åttonde framträdandet går förlorat.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: